Странице

среда, 19. март 2014.

Dete ne možeš prevariti

Svako od nas je nekada bio dete. Dete koje živi u svom svetu, svetu gde ne vidi razliku između dobrog i lošeg, razliku između ljubavi i mržnje, razliku između iskvarenog i ne iskvarenog. Ali oseća! Zna tačno šta mu odgovara a šta ne. Ne zna šta to znači ali po svom unutrašnjem glasu funkcioniše. Oseća ko ga voli a ko ga ne voli i zna tačno da proceni osobu.


Iskrenost je najveća vrlina u tom životnom periodu jer dete ne zna da li ovo sme da se kaže ili ne! Oseća da treba biti iskren i to pokazuje. Kada detetu emocije pozitivne prorade ono se smeje tako da ga svi čuju i unosi pozitivnu energiju u prostoru u kom se nalazi isto tako i negativne. Vremenom kako odrasta i kako zapaža neke stvari: uci od roditalja, rodbine, okoline i postaje sve vise svesno sebe, postaje drugacije, to isto dete koje je moglo da kaže sve što oseća u trenutku, postaje neko kose plaši da iznese svoje misljenje u svakom trenutku vec zadržava mišljenje za sebe. Emocije ne pokazuje, pogotovo ako je muskarac koji je vaspitan po tradiciji koja nalaže da: muskarac ne sme pustit suzu, muskarac mora biti jak i slicno. Čemu to vodi?! Ne vodi ničemu dobrom, već do ovakve situacije kakva trenutno jeste.
Svi se žale na državu, na ekonomsku krizu i kako deca odrastaju u zemlji bez perspektive. Ljudi! Ekonomska kriza nema veze sa tim kako ste vi vaspitavali svoju decu. Zašto naučiti dete, koje moze biti, jedan od najtalentovanijih pisaca, muzicara, kompozitora, uspešni biznismen ili šta god, kako mora da se preživljava i da je život težak i da se mora biti skoroman kako bi lepo prošao u životu jer: "Ko visoko leti nisko pada" zašto ne biste dali svom detetu krila uz pomoć kojih bi ono visoko letelo bez straha dace pasti jer je siguno sa krilima. Dajte mu krila i neka leti visoko, do zvezda, da preleti ceo svet i da na kraju dođe da vam se zahvali na tim krilima. Zapitajte se čemu vodi sputavanje. Ako vi niste uspeli nista da uradite u zivotu iz sopstvene nemoći, nemojte da kocite dete jer će i to vaše dete biti roditelj i na istim načelima vaspitavati svoju decu i tako u krug. Roditelji, ne dozvolite da vaši potomci budu isti kao vi, neka budu bolji i uspešniji od vas! Kao sto postoje svakodnevni napredci u tehnicko tehnoloskom razvoju tako treba biti i u generacijama koje dolaze. Budite otvorenog duha i srca i verujte u vaše potomke jer kada su bili mali oni su vama najviše verovali!



Нема коментара:

Постави коментар